Vítáme Vás na našem blogu, který je o všem možném i nemožném a který se snad časem rozroste!!=)

Ptačí ráj

1. září 2006 v 17:22 | Lucy |  Zvířata
Papuchalk plochozobý
Patří mezi alky. Měří asi 30 cm, má zavalitou postavu a komicky kolébavou chůzi. Zbarvení peří je poměrně jednoduché, svrchu černý, vespod čistě bílý. Krátké nožky s plovacími blánami jsou oranžově žluté. Nejnápadnější je u papuchalka pestře zabarvený zobák, krerý je zploštělý, má trojúhelníkovnitý tvar s horní hranou obloukovitě zahnutoua čepicí ohnivě oranžovou. Hnízdí pouze v severní části Atlantského oceánu, na severovýchodním pobřeží Severní Ameriky, západním pobřeží Grónska a na severním pobřeží Skandivávie. Kolonie bývají velmi početné, někdy i několikatisícové.Na rozdíl od většiny ostatních mořských ptáků si pomocí zobáku a nohou hloubí noru 1-2 metry dlouhou, s komůrkami do stran. Tu hlavní potom vystele zbytky roslin a peříčky. Do kotlinky snáši samice jedno špinavě bílé, mírně skvrnité a poměrně velké vejce. Sedí především ona, samec ji střídá jen občas. Doba sezení je 42 dní. Mládě se po 40 dnech musí o sebe postarat samo. Opuštěné asi 10 dní drží půst, pak se pustí k vodě. K potápění jim složí nejen plovací blány na nohou, ale i křídla. Papuchalci jsou stále na lovu drobných rybek, které loví nízkým letem nad vodou do zobáku. Díky jeho zvláštnímu uzpůsobení do něj dokáže chytit až 12 rybek najednou.
Zdroj: text: Lidé a země
obrázky: www.naturfoto.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama